Kyholm – Langør

Hvor Raketten møder en farlig skål bacon, vi finder verdens ensomste kirkegård og forstyrrer alt for mange ænder.

Som den vildeste kontrast til Tunøs præ-festivalstemning ankommer vi først på aftenen til Langør. Turen herover sendte to mand på lazarettet med både forkølelsessår og blåt øje. Førstnævnte er bare mit lod her i livet. Aldrig havde vi kastet fortøjningerne på Tunø, før jeg mærkede det første lille prik, som ved indsejlingen til Stavns Fjord havde udviklet sig til tre forkølelsessår oven i hinanden. Kom ikke og sig at jeg ikke er grundig. Flot ser det jo ud!

[…]

Tunø

Hvor du kan møde Vagn, en politisk Tut og en mand der spiller trompet.

Årets sommertogt begynder på Tunø, for sejlersæsonen er ikke rigtigt i gang før vi har været på denne lille perle. Men faktisk fortryder vi allerede ved indsejlingen, for det går op for os at vi fuldstændigt har svedt ud, at der er Tunø Festival lige om lidt. Oh skræk oh ve! Ikke at vi har det fjerneste imod Tunø Festival, men hvis man går i havn i ugen op til, kan man godt glemme alt om at komme derfra før efter festivalen. Rygtet går, at man kan gå tørskoet tværs over havnen, når festen er på sit højeste – så mange både er der. Vi er dog så usandsynligt heldige, at der bliver en pæleplads ledig lige som vi sejler ind i havnen, så vi spiller højt spil og satser på at vi ikke er pakket helt ind i morgen.

Og så en kop kaffe i cockpittet, og Aaaah… Tunø ånden sænker sig.

[…]

Vintersysler

Hvor jeg snupper en god idé, Thomas laver en ’indtil-videre-løsning’ og jeg finder et ganske særligt glas.

Ja ja, jeg ved det godt: ”Vintersysler” er en fuldstændig malplaceret overskrift i disse dage. Men det var været helt umuligt at få mig selv til tasterne i det fantastiske vejr vi har haft den seneste måned, selvom indlægget om vintersysler lå næsten klar.

Vi har nydt nydt nydt hver eneste solskinstime – måske fordi det ikke var til at tro på, at det fortsatte. Men nu skal det altså være, så her får i en fortælling om, hvad vi har gået og puslet med i den kolde, lange vinter. Kan I huske den? Nej næsten ikke, vel? Så får I lige en reminder her:

[…]

Kan man sejle i januar?

Naturligvis kan man det – bare man har varmt tøj på. Faktisk er mit sejlertøj på top-3 over yndlingstøj, for med en go’ uldtrøje og termoteknisk undertøj ad libitum under, kan det klare alt fra kælketure over sort sol i oktober til – ja – sejlture året rundt. Og pludselig forstår jeg, hvordan Raketten i alle disse år har kunnet gi’ den gas i alt salgs vejr, så længe han har haft sin flyverdragt på.

[…]

Juelsminde

Hvor der er vild vandkamp, pigegarden trutter solen ned og jeg møder Henning, der engang fik et “stort” problem med sin nybyggede båd.

På vej til Juelsminde opdager vi, at afløbet til holdingtanken er stoppet, så første stop er slamsugeren eller lorte slangen eller hvad sådan én nu hedder. Det går overraskende nemt. Well, vi havde nok ikke behøvet at klæde os på, som om vi skulle tømme Cheminova… Ikke desto mindre er Raketten rystet i sin grundvold, så han tegner straks et skilt til toiletdøren.

[…]

Endelave

Hvor jeg får et kæmpe blåt øje, vi møder en gris med virkelig store nosser og tramper i plæwer.

Så sidder jeg her som en gammel sørøver, med et kæmpe sæweøje. Aaargwww! Dén historie vender jeg tilbage til, for nu er vi gået i havn på Endelave.

Jeg må indrømme, at jeg bedst kunne li’ den gamle havn. Før moderniseringen. Vi var der for første gang for ti år siden, hvor vi en solskinseftermiddag listede os over det lave vand, og var den sidste båd der blev lukket ind, før havnefogeden trak et tov tværs over havnehullet.

[…]

Kongsgårde

Hvor det næsten er som en vejfest i 70’erne, og hvor Anne Britt møder en mink, vi hører om tragedien bag broen og får øje på et isbjerg.

“Nu skal du ikke skrive for pænt om os”, brummer han og blinker til mig, “vi vil ikke ha’ at her kommer alt for mange!”. Han er en klassisk grå guld sejler: Godt solbrændt selvom foråret har været elendigt, gråt fuldskæg, rød skovmandsskjorte og en smøg i mundvigen. Vi faldt i snak, da han undrende spurgte mig hvorfor jeg fotograferede lokummet. 

[…]

Knebelbro

Hvor vi besøger Danmarks største stendysse, møder en frelsende engel, finder en forladt hytte og går glip af stripshow på det gamle mejeri.

SÅ fik vi en ny skrue. Se hvor flot den er! Det fejrer vi med en forårstur til Knebelbro, som ligger i Knebelvig på det sydlige Djursland. Vigen gør at man ligger roligt og omgivet af smuk, fredfyldt natur. Selve havnen er tydeligt lokal – faktisk er vi kun to gæstesejlere – og de få mennesker vi ser her i løbet af weekenden, er to kvinder med flagrende badekåber på vej mod vinterbadeklubbens sauna, og en lun gammel gut, som er ved at klargøre sin lille fiskerbåd. Men tag ikke fejl; her er både søspejdere, kajakklub og et aktivt bådelaug.

[…]

Når skruen er løs

Se lige her: sol, sol, sol. Perfekt vejr til årets første længere tur. Det er fredag aften, og vi er klar i startboksen. Båden er pakket med badetøj og take-away sushi, for manden har fødselsdag og vi glæææder os til at chille på Tunø. Afsti afsted, fortøjningerne kastet, manden ved roret…

Men båden flytter sig ikke. Som i overhovedet ikke. Hverken i frem- eller bakgear.

Ned i motoren og kigge. Alt ser perfekt ud. Hvad så? Kan skruen være røget af? Neeeeej vel? Hm… Måske? Mig i en våddragt og ned i det virkelig VIRKELIG kolde vand. Det er for mørkt og vandet i havnen er for plumret, så jeg kan intet se.

[…]

Kan I mærke det?

De første spæde solstråler. Duften af havn. Kriller i maven. Det er lige om lidt! Sejlsæsonen begynder. Og vi kan næsten ikke vente!

De seneste weekender har vi været på havnen og klargøre Frigga. Det er så hyggeligt at futte rundt i kedeldragt og blive møgbeskidt, spise spegepølsemadder og snakke med de andre sejlere om hvor turen går hen i år. Og møde vores sommervenner – alle dem, som vi kun ser i sejlsæsonen. ”Dav dav, du har da fået ny frisure? Nå er I flyttet? Det var da også på tide. Tillykke med barnebarnet!”, og hvad der ellers er sket siden vi lagde bådene til at sove vintersøvn.

Der er lidt kriller i maven når Frigga hænger frit i luften

[…]