Dyreborg

Dette er én af vores abolutte favorithavne! Første gang vi var her, for ti år siden, blev vi budt velkommen af en havnemester med fuldskæg, skipperkasket og træben(!). Han er her ikke mere, og det er ret ærgerligt, for han passede perfekt ind i billedet af denne lille idylliske havn, med bindingsværkshuse, stokroser og små rødmalede skure med fiskegarn.

Badebroen II

Dyreborg er en af de mest knaldede små havne vi har været i, og vi er her så vidt muligt hvert år. Med Faaborg som nærmeste nabo og udsigt til Bjørnø, Avernakø og Ærø skulle man tro at her var mange gæstesejlere, men alene i dag har jeg set fem både runde havnehullet og vende om med et ”Nej, der sker ikke rigtig noget”.

DSCF3751

Og det er også rigtigt. Her sker ikke en papskid, og det har der stort set ikke gjort de seneste 20-30 år. Og det er lige dét, vi så godt kan li’. De gamle fiskere sejler stadig ud i deres små klinkbyggede træbåde, de lokale sidder stadig på bænken og spiser is og fortæller røverhistorier og det lokale hippie-kollektiv maler stadig på deres træskonnert. I år bliver den mørkegrøn.

Jo for resten, lidt er der sket. Vejen har vistnok fået ny asfalt. Og ganske overraskende kan man nu betale havnepenge via MobilePay.

Tømmerflåden

 

Stilleben i Dyreborg IV

Købmanden lukkede for nogle år siden – vi er jo i udkantdanmark. Men de lokale er gået sammen om at drive den videre på frivillig basis, og det er faktisk en klar forbedring! I dag hedder den Provianten, og sortimentet er lækkert, økologisk og dækker både de mest basale behov og din indre feinscmecker. Hvad siger du fx til lokalt produceret gedepølse eller økologisk rabarbermarmelade med vanille?! Mums!

Proviantens udvalg I

I dag har vi været på firben-safari. Lige før Provianten skal du dreje til venstre ad Fiskervænget, og efter nr. 10 er der en sti ind til højre, som fører op bag ved husene. Kryds vejen og fortsæt ad den smalle sti forbi sommerhusene, hvor du i øvrigt kan finde små boder med tomater og mynte til Mojitoen. Når solen står ind på stendiget langs sommerhusene, sidder der i hundredevis af små firben og dovner den på stenene, og er du heldig kan du også finde en snog og en frø. Det er en rigtig skøn lille gåtur, som går langs med markerne og ender på stranden på vestsiden af Dyreborg.

Firben safari I

På tur over markerne I

På tur over markerne II

Stien langs sommerhusene

På stien langs sommerhusene kan du finde boder med krydderurter og tomater

DET SKAL I LAVE:

 • Fange krabber og hornfiskeunger
 • Nyde roen
 • Bade fra stranden eller badebroen – vandet er skønt her!
 • Spise jer mætte og glade i lækre is fra isboden
 • Overnatte i shelteren i skoven
 • Gå på opdagelse på slæbestedet
 • Tage på firben-safari

PRAKTISK:

 • Acceptable toilet- og badeforhold, og en vaskemaskine der for en gangs skyld ikke står på dametoilettet, men det er kun fordi toiletterne er unisex.
 • Skøn lokal købmand, Provianten, med lækre lokale, økologiske specialiteter og de allermest basale dagligvarer. Åben hver dag kl. 7.30-10 og 16.30-19.
 • Fåborg ligger 5-6 km fra Dyreborg. I kan leje cykler i Provianten.

SMÅ HEMMELIGHEDER:

 • Tag et kig i fiskernes ruser, som hænger i vandet ved broerne. Der opbevarer de fladfisk og rejer, for som én af dem sagde: ”Hvis jeg nu får lyst til en rejemad, så går jeg bare ned og henter den her!”.
 • I skoven er en stor shelter på pæle. Den kan bookes til overnatning på http://bookenshelter.dk/shelterplads/dyreborg-skov/
 • Hvis I alligevel er på vej til Provianten, så kravl igennem et af hullerne i buskadset ud mod vandet. Her har de lokale lavet små hemmelige pladser med bænke og borde, hvor man kan holde pause og nyde udsigten.
 • Man kan være heldig at se sorte egern i skoven ved Dyreborg!

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.