Avernakø bådehavn

En edderkop har lavet spind på vores landstrøm, så det er vist på tide at sige farvel og tak for denne gang til Dyreborg og finde en ny havn. Vi sejler dog ikke så langt, for vi har besluttet at tjekke Avernakø ud. Der har vi aldrig været, på trods af at vi efterhånden har været i det sydfynske mange gange.

Avernakø Marmelade
Avernakø har to havne, Avernakø Bådehavn og Korshavn. Normalt ville vi vælge den mindste og mest knaldede, men vi er i tvivl om Korshavn er dyb nok, og da vinden har været i vest i nogle dage, er der sandsynligvis også lavvandet. Så vi vælger den lille bådehavn og lægger os langskibs på den yderste bro, bag en stor hollandsk flodsejler. Ti minutter efter tøffer verdens mindste færge, Hjortøbåden, ind og fuldender hyggen. Den kommer fra Lyø og skal videre til Drejø.

Avernakø havn

Jeg nåede ikke at knipse Hjortøbåden, så her er et billede af en lokal skipper med sin stolte skude

Avaernakø Bådehavn med plads til ca. 100 både er nyrenoveret i 2012 og måske en anelse poleret til vores smag, men sådan er det jo med nye ting. De skal lige have tid til at få en sjæl. Der er en fin badestrand, og på den yderste bro er der en trappe, som leder ned til revet. Det ser næsten ud som om man går på vandet, når man står derude.

Avernakø færgeskur

På havnen ligger en lille café, som åbenbart også fungerer som festlokale. I dag er der i hvert fald duge og bordflag, og der står en pige og ser ud til at holde tale, så vi lister videre ind mod Avernak, som øens by hedder.

Avernakø Smedjen

Den gamle smedje har sat aflagte traktorsæder op alle mulige – og umulige – steder.

Vejen derind er smuk. Landskabet er fladt og forblæst med masser af vilde hindbær. Vi har hørt lovprisninger af de mange lækre specialiteter fra Avernakø, og jeg havde derfor nok forventet at øen var mere livlig end det umiddelbart tyder på, men det er måske regnen der lukker lidt ned for aktiviteterne. For initiativet er her. Fx er der en der har ambitioner om at lave et museum i den gamle smedje. Det kan man se på et opslag på muren, hvor han efterlyser gamle effekter. Ved siden af hænger der en plakat med en absurd kombination af Smølfer og Røde Mor, og teksten ”Så er der igen gang i den på Avernakøs forrygende kræmmermarked!”. Det lyder godt – også selvom arrangørerne har fumlet lidt med årstallet, for who cares – vi ved jo allesammen at det er i dag. Så afsted med os.

Avernakø kræmmerplakat

Det viser sig at være et rigtigt kræmmermarked i ordets bedste forstand, med lutter lokale der sælger ud af pulterkammeret. En af kræmmerne ligner Dunderklumpen. Raketten falder hurtigt over en bunke Jumbobøger, mens jeg overvejer om vi kan have en Puch Maxi med i båden. Den står til 3.500,- med mælkekasse og det hele.

Avernakø kræmmermarked

Købmanden ligger meget belejligt lige over for kræmmermarkedet. Udvalget består af de mest basale dagligvarer, lokale specialiteter som lammekød og marmelade – og så lige en skindjakke(!) og lidt musegift.

Avernakø købmand

Bag kassen sidder en mand med sømandstatoveringer op og ned ad armene. Han stikker raketten en karamel og fortæller at han også er havnemester i Korshavn. Det er i øvrigt hans samovar, som er til salg ovre på kræmmermarkedet. Jeg så den godt. Den stod i Dunderklumpens kræmmerbod ved siden af en lædervest med frynser og en suppeterrine fra Blå blomst. Min mormor og morfar havde også en samovar. Med tørrede dunhammere i. Hvorfor har man en samovar stående? Ja jeg ved godt at russerne engang brugte den til at brygge te i, men hvorfor havde min mormor og morfar sådan en stående? Og nok så vigtigt: Hvem mon køber tatoo-købmandens samovar?

I strålende solskin er Avernakø Bådehavn sikkert et skønt feriested, men i regn og blæst er den lidt for kedelig til flere dage, så jeg overtaler manden til at stikke videre og prøve om der er løbet mere vand i Korshavn. Det skal vise sig at være en forrygende ide…

DET SKAL I LAVE:

 • Nyde den smukke natur
 • Gå en tur over den 700 m lange kunstige dæmning der forbinder Avernak og Korshavn
 • Plukke vilde hindbær

PRAKTISK:

 • Gode toilet- og badeforhold
 • Lille havnecafé. Hvis I er heldige, støder I på en fødselsdag med dug, stearinlys, bordflag og det hele.
 • Der går færger til Faaborg, Skarø, Drejø mm.
 • Købmand i Avernak by, udvalget er det mest basale samt naturligvis lokale Avernakø specialiteter som kød og marmelade. Købmanden har også cykeludlejning.
 • Havnen har sin egen hjemmeside: avernakohavn.dk

SMÅ HEMMELIGHEDER:

 • Købmanden har en samovar billigt til salg
 • Der sidder øloplukkere fast i bord-bænke-sættene uden for købmanden – så er de lige ved hånden.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse

 

2 tanker om “Avernakø bådehavn

 • Åh, i skulle have spist frokost på den gamle skole, tarteletter med kanin eller en gedepølsemix eller andet lokalt for ganske få penge og have klappet deres dyr i deres spændende have

  • Hej Lonni, ja dét skulle vi! Det lyder drønhyggeligt!Det så dog ud til at man skulle bestille dagen i forvejen, og det var vi for sløve til 😉 Men tak for tippet – det gør vi næste gang 🙂 kh Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.