Langør

Alene indsejlingen gør turen til Langør værd. Når man runder den grønne bøje og lister ind i Stavns fjord, sejler man helt tæt på land, og ind i den beskyttede naturhavn. Næsten uanset hvor man lægger til, er der en skøn udsigt, og nogen af de smukkeste solnedgange, jeg har set i Danmark. Og så er her fredfyldt. Smukt og fredfyldt. Havnen er en skøn blanding af lokale lystsejlere, tursejlere og lokale fiskere i oversize waders og fuldskæg.

DSCF2742

Stranden er god til opdagelsesture, men knap så god at bade fra. Det har man rådet bod på ved at sætte stiger ud fra broerne, hvorfra man kan smutte i det klare, og lækre badevand.

Badestigen

Hver morgen kan man se sejlerfolket komme tussende hen ad broen i strithår og krøllede badekåber til en frisk morgendukkert fra stigen, efterfulgt af kaffe og lunt morgenbrød, bragt ud fra den lokale bager.

DSCF2052

 

Om jeg begriber, at Langør ikke er pakket med lystsejlere i sommermånederne! Her er fiskenet til fri afbenyttelse, og raketten kan få mange timer til at gå med at fange krabber, rejer og tangkvabber, og padle rundt på de to små tømmerflåder, som er fortøjret til broen.

DSCF2187

Der er ikke nogen indkøbsmuligheder i Langør, men pyt med det, for man kan leje en cykel og tage de 6 km til Mårup, hvor der er en velassorteret Brugsen. I det hele taget er Samsø en forrygende ø at tage på cykeltur på – det fortæller jeg om i en anden post.

Til gengæld er Langør havn velsignet med Smokehouse. Og nej – det er ikke en hashbule for øens exil-hippier, men et røgeri og spisested, der skulle overveje en alvorlig snak med sit reklamebureau. På røgeriet kan mor og far sippe kølig hvidvin og guffe de lækreste røgede fisk og skaldyr, mens ungerne spiser is og fanger krabber i det lave vand inderst i havnen. What’s not to like?! ( www.smoke-house.dk ).

Jeg må dog lige indskyde en advarende anekdote: Som på alle havne er mågerne i Langør gigantisk store og frække som slagterhunde. En aften havde vi bestilt røgede rejer (mums), og mens vi ventede på maden, gik Thomas hen for at betale havnepenge og Raketten kravlede op på den Duc d’albe som står uden for Smokehouse. Det skulle paparazzi-mor naturligvis fotografere. Hvad vi ikke så var, at de lækre rejer blev serveret – det gjorde en stor måge derimod. Og vupti – så havde mågen fået sit livs måltid! Jeg fangede den faktisk på billedet lige som den lagde an til at styrtdykke ned over vores sagesløse aftensmad. Møgfugl. Så sørg for at mandsopdække jeres mad, hvis I spiser på terrassen på Smokehouse og ikke vil dele den med det lokale dyreliv.

Mågen

700 meter fra havnen ligger Samsø naturskole. Jeg havde helt ærligt aldrig troet at jeg skulle nyde at se en fasan blive dissekeret, men Bjarne fra naturskolen fik mig ligefrem til at overveje at blive biolog med speciale i fugles indvolde. Og da han viste hvor mange bøger en jagtriffel kan skyde igennem, spurgte raketten, hvor gammel man egentlig skal være, for at tage jagttegn.

Fasan dissekering

Haglgevær

Samsø naturskole har hele sommeren gratis arrangementer for alle der har lyst til nærkontakt med naturen – men vær forberedt på, at det er både blodigt, klistret og klamt ( www.samsonaturskole.dk ).

DET SKAL I LAVE:

 • Nyde den fantastiske ro og den utroligt smukke natur
 • Bade fra stigen
 • Fange krabber og tangnål
 • Tage på sælsafari til Kyholm, som ligger ud for Langør
 • Tage på cykeltur til Samsøs mange herligheder
 • Besøge Samsø Naturskole
 • Besøge Langør Kirke og nyde den storslåede udsigt
 • Gå tur i det lave vand og finde sandorm og hulsten

PRAKTISK:

 • Ok toilet- og badefaciliteter, og vaskemaskine (på damernes toilet – naturligvis!)
 • Cykler kan lejes på havnen
 • Nærmeste indkøbsmulighed er den allestedsnærværende grøntsagsbod på havnen. Skulle du trænge til andet end Samsøkartofler, er der Brugsen i Mårup, 6 km fra Langør.

SMÅ HEMMELIGHEDER:

 • Man kan finde østers i sandbunden under jollerne ved krabbebroen
 • Personalet på Smokehouse er fra hele verden. Spørg, og få en go’ historie.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.