Marstal

Åååh, Marstal!

Hvor skal jeg dog begynde? Det tog os en del år at få snøvlet os herned. I år er vores andet besøg, og det er bestemt ikke det sidste. For Marstal har bare det hele. I hvert fald for en børnefamilie.

Drengene på bommen

Lige uden for Marstal havn bliver vi mødt af en masse svaner. Som i seriøst mange svaner! Det er åbenbart her de bor. Det kan man ikke fortænke dem i. Inde i det smalle havneløb begynder det rigtig sjove. Først møder vi et par skibsværfter, og det er altid spændende at se, hvad der ligger i dok. Denne gang er det den hårdt plagede Samsø hurtigfærge Issehoved, der igen-igen har knækket en gearkasse-aksel. Åh hvor jeg dog håber for dem, at de snart får den færge til at fungere!

Gamle havn 4

Dernæst kommer den lille havn med fiskerbåde, og endelig lystbådehavnen. Vi er heldige at få plads på den sidste bro, hvor vi har udsigt til stranden og de fine badehuse, som pryder hver en turistbrochure for Ærø.

Badehusene

Wuiiiii!

Vi har dårligt nok fået fortøjret, før Raketten suser op på legepladsen, der ville blive lukket øjeblikkeligt, hvis Bente fra kommunen fik øje på den. Legeredskaberne ligner noget fra starten af 70’erne, og er alle sammen sådan nogen, der får alt blodet til at suse om i rygsøjlen. Dét er hyl! Efter en velfortjent is ved den livstrætte bådudstyrsforhandler og hans søde, forvirrede asiatiske kone, trænger vi til en dukkert.

Stranden 7

Stranden 4

Stranden ligger i gåafstand, men man kan også sejle derover i gummibåd. Hele havnen ligger bag både naturlige og kunstige diger, og det lave vandområde mellem broerne og stranden er perfekt til vandsport og leg. Vores udstyr tæller p.t. en gummibåd med både elmotor og benzinmotor, en Stand-Up Paddle og en Sit-on-top kajak. Okay indrømmet – vi er måske kommet til at gå lige lovlig all in, men det er vildt sjovt! Især er vi ret begejstrede for Sit-on-top kajakken. Den er synkefri og nem at sejle, så selv raketten kan gi’ den gas, og invitere de lokale strandnymfer på en tur.

Stranden 2

Fra stranden kan man bade i det lave område ind mod havnen eller det dybere område ud mod havet. Raketten bygger et lille, kunstigt rev af sten og grene og dykker rundt og kigger på de fisk og snegle, som lige så stille flytter ind. Vi holder øje med en blå spiler, der langsomt nærmer sig. Det er Thomas, Tine og Skaterboy, der er på vej fra Spodsbjerg for at mødes med os.

Stranden 5

Stranden 3

Efter strandturen går vi en tur op i Marstal by, der er en sand overflod af stokroser, bindingsværk og dansk eventyr-idyl. Jeg mødes med Sine, der var styrmand da jeg var på langfart i det Sydkinesiske øhav. I dag bor hun i Marstal og underviser på Navigationsskolen. Vi undrer os begge over, at den anden ikke ser en dag ældre ud, selvom det er sytten år siden vi tog afsked i Thailand. Det må være den friske søluft.

Stilleben i Marstal 3

Om aftenen bliver Raketten passet, mens Thomas og jeg går på Minde Bar i Kongensgade. Et rigtigt værtshus med gule vægge, cowboytoast og dansktop på jukeboxen. Ved billardbordet spiller Gartneren og Lille Tom et slag skomager. Lille Tom får stryg. På væggen hænger Mindets sparekasse. 20,- kr. skal man lægge i om ugen. Så er der sparet op til julegaverne.

Minde 6

Minde 5

Minde 4

Dagens ret er kogt skinke og flødekartofler til 59,- kr. Dét skal vi ha’! Da jeg bestiller en Odense pilsner konstaterer min sidemand i baren tørt – Hun drikker mine øl! Jeg lover kun at drikke én, og får et stort grin igen. Kommer til at tænke på den gang Raketten højlydt spurgte – Mor, hvorfor har manden gule tænder på? For enden af baren sidder Kurt. Han skal til Svendborg og have en ny hofte på onsdag. Så det er jo godt nok. Et par stamkunder kommer ind, og bliver hilst hjerteligt velkommen. Den ene skal bare have dagens ret med hjem. Den anden får et kram og en omgang.

Minde 3

Minde 2

Minde 1

Næste dag trisser vi langs havnen hen til området med fiskerbådene, hvor den originale havnestemning er intakt. Små skæve, røde skure ligger side om side med de klinkbyggede fiskerbåde og tørrestativerne hvor fiskerne står og bøder deres garn. Her lugter af tørt tang og pibetobak. Mellem skibsværfterne ligger små værksteder, hvor gamle mænd går rundt i blå overalls og snitter, borer og banker. Sønderrendes venner holder grill-aften i aften. Alle er velkomne. Åh Marstal, vil du ikke nok lade være med at rydde dette fantastiske område og plastre det til med arkitekttegnede seniorboliger?

Gamle havn 5

Gamle havn 6

Vi beslutter at spise på Restaurant Til Søs i sejlklubben. De har to retter at vælge imellem, i dag er det lammeskank og laksesteak. Det er umuligt at vælge, og det smager pragtfuldt.

Restaurant Til Søs 1

Restaurant Til Søs 3

Mens vi venter på maden drøner Raketten og Skaterboy ned på legepladsen, som vi kan se fra terrassen. Fantastisk koncept! Hvidvinen er kold, udsigten over havnen skøn og alt er godt.

Marstal – jeg er bare slet ikke færdig med dig.

Aften karrusel 2

Raketten i bommen 1

DET SKAL I LAVE:

 • Tage på standen
 • Gi’ den gas på den sjove og ikke-kommunalt-godkendte legeplads
 • Tage på genbrugsjagt i Maritim Genbrug, som har meget andet end maritime lopper – ikke mindst nogen søde og sjove frivillige medarbejdere
 • Gå på opdagelse i Marstals skæve gader
 • Spise lækker mad på Restaurant Til Søs i Marstal Sejlklub
 • Kigge på mennesker på grill-området på havnen
 • Tage i havkajak kravlegård, som arrangeres af Havkajak Center Marstal hver onsdag sommeren over.
 • Spille et slag skomager med Lille Tom på Mindet

PRAKTISK:

 • Nogenlunde velassorteret bådudstyrsbutik med cykeludlejning lige ved havnen og stor Brugsen i gåafstand.
 • Havnepenge betales på broen, enten kontant eller pr. MobilePay. Lidt specielt at en havn med 30.000 årlige gæstesejler-overnatninger ikke tager dankort…
 • Fine toilet- og badeforhold.

SMÅ HEMMELIGHEDER:

 • Hvis I lokker lidt med tjeneren på Restaurant Til Søs, og lover at I selv bærer jeres mad derop, kan I få lov at spise på tagterrassen med udsigt over havnen.
 • Gå en tur langs med den gamle havn og find de lokales små listige gemmesteder
 • Hvert år den 26. juli er der julefrokost på Mindet. Sådan har det altid været – ingen kan huske hvorfor.
 • Kig op! Marstallerne excellerer udi skønne og sjove vejrhaner.
 • Gartneren og servitricen Tina blev gift for et par år siden. Festen blev holdt på Mindet.

2 tanker om “Marstal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.