Svendborg

Vi sejler butterfly gennem Svendborgsund, mens Raketten får et bad i cockpittet. Det er altid skægt at sejle i en rende der er så smal og trafikeret – det vrimler med både i alle størrelser og udformninger. På vej ind i den gamle havn krydser vi vores venner, Jeanne og Allan, og deres to drenge. De er på vej fra Aarhus på et års sejlads ned gennem Europa. Næste havn er Travemünde. Det er lige noget der kan få os til at drømme. Go’ vind til Fortuna!

IMG_3456

DSCF4613

Vi finder en fin plads ved siden af en Halberg Rassy fra Roskilde med søde folk der springer op og tager en trosse. Fem minutter efter kommer en 32 fods båd blæsende ind med tre ældre tyske herrer om bord. Bentøjet har vist været bedre – det samme med hørelsen, men humøret fejler ikke noget. De forsøger at bakke ind mellem os og en anden båd, og efterhånden er vi en hel del der står klar til at hjælpe. Der bliver klappet og hujet, da manden på dækket endelig får en trosse om pælen. Strømmen er stærk, så min mand springer ombord og hjælper med at få styr på skuden. Det var dagens havneunderholdning.

IMG_3498

Svendborg er en rigtig hyggelig by. Større end jeg husker den, men det er også over 20 år siden jeg var her sidst. Faktisk var det i 1992, at jeg og en flok venner fejrede Danmarks EM finale på taget af en 2-CV uden for Café Under Uret. Det var en fantastisk nat. Svendborg er stadig hyggelig at gå rundt i, og der er gode shoppemuligheder, hvis man er til den slags. Jeg er mere til genbrug, og hvor heldigt! Sydfyns største genbrugsbutik – Svendborg Genbrugs Center – har åbent! Sjældent har jeg set så lang en kø i en genner – det er virkelig imponerende. Vi går straks på jagt i alle de fine sager, vi ikke anede vi mangler. I denne omgang bliver det til en pæn stak Jumbobøger til Raketten.

IMG_3693

IMG_3719

På torvet genlyder klokkespillet fra Vor Frue Kirke, hvor folk slænger sig i kommunale liggestole. Raketten smider skoene og hopper i springvandet, og snart er det fyldt med hujende unger, der trænger til en forfriskning i varmen.

IMG_3686

IMG_3681

I det hele taget har Svendborg mange små fine oaser – eller byrum på nudansk – hvor man kan slå sig ned og nyde udsigten, kigge på mennesker eller spise sin madpakke. Men på ét punkt har de dummet sig: Hvorfor skal byen og havnen være adskilt af en stor, tresporet vej? Det er simpelthen så tudetosset at kværne sådan en vej tværs igennem et område, hvor livet burde flyde frem og tilbage! Nå, der kom min indre arkitektur-politiker vist frem. Beklager. Lad os komme tilbage til havnen.

IMG_3889

På broen er der rigtig gang i havnelivet. Turisterne promenerer, ungerne kører på løbehjul, og hov – dér sidder min mands ven Thomas og lakerer dørkbrædder! Ved siden af Bendixens fiskeudsalg bliver der lavet krabbevæddeløb, og lidt længere henne ad kajen slår skaterne deres knæ til blods på skaterbanen.

IMG_3963

IMG_3676

– Det spændende ved at ligge her i Svendborg, er at vi ligger midt i et stykke kulturhistorie!, udbryder min mand, og lægger an til en af sine forelæsninger. Raketten kigger dybt i en Jumbobog, men vi lokker med en rulle chokoladekiks, og hiver ham og Skaterboy med på havnerundfart i gummibåden. Hen forbi de gamle træskibe, under den lille bro til Frederiksø, der er blevet et trendy hænge-ud-sted, ind i træskibshavnen og forbi den gamle flydedok med det flotte maleri. Kunstneren Nigel Thomas hang i en kran ti meter over Svendborg sund, da han malede det, der skulle blive Danmark største maleri. Det er 10 x 125 meter.

IMG_3700

IMG_3698

IMG_3704

IMG_3516

Havnepengene i Svendborg havn er 200,- kr. pr. nat for en 36 fods båd som vores. Så er de vist også betalt – især når strøm, el og bad kommer oven i. Til trods for den relativt høje takst, var der ikke råd til vaterpas da de lavede baderummet. I hvert fald løber alt vandet over i det fjerneste hjørne og gulvet sejler. Bortset fra det er det nogen virkelig lækre badefaciliteter. Og havnefogeden skal også roses: Super overblik og effektiv hjælp: – Ikke for at blande mig, men jeg har en pæleplads lige herinde! Jo tak. Hver aften kl. 18 tænder han op i den store, fælles grill

IMG_3566

IMG_3726

Om aftenen er der go’nat historie på terrassen for enden af broen. De lokale kalder den vist nok for bølgen, fordi en arkitekt har udformet den som en – ja – bølge… Vi snupper en Gin-tonic med Tine og Thomas, og kigger på både og sejlerliv.

DSCF4666

Sid nu stille, når jeg forsøger at tage et lækkert solnedgangsbillede!!

DSCF4672

DET SKAL I LAVE:

  • Lave krabbevæddeløb på broen
  • Spise jer mætte og glade i fisk fra Bendixen
  • Gå på opdagelse i Svendborgs latinerkvarter
  • Tage på havnerundfart og kigge på Nigel Thomas’ flotte maleri på den gamle flydedok
  • Besøge Danmarks museum for lystsejlads
  • Se på havneliv

PRAKTISK:

  • Lækre toilet- og badeforhold, men husk at stille dine ting på en bænk, hvis de ikke skal være våde.
  • Masser af shoppemuligheder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.